Как да извлечете максимум полза от споделения офис

/ / Блог
Coworking стил и етикет

 

Вече изпитвате дивна носталгия по офиса и колегите си. Липсва ви дори колежката, която не спира да говори по телефона, докато хрупа чипс, а в обедната почивка ви агитира да се храните здравословно. Разбираме ви. Работата от къщи изисква допълнително усилия по отношение на дисциплината, организацията, извоюването на време, в което да се концентрирате върху задачите си без някой да ви прекъсва.

Coworking space

В статията „Как отново да работите ефективно или от корпоративния към споделения офис“ предложихме решение за всеки, който вече не издържа у дома и иска да възстанови нормалния си режим на работа, доколкото е възможно.

 

Днес искаме да ви улесним още малко. Вижте какво да очаквате и как да се държите, когато ползвате споделено работно пространство, за да извлечете максимума от него.

 

Какво да очаквате 

 

 1. Уютна, удобна, подтикваща към продуктивност обстановка. Обзавеждането е специално предвидено за работна среда. Край на неправилната стойка, болките в гърба, напрежението в раменете. Приключвате с полулегналата поза, в която работите на дивана и това се отразява не само на физическото ви състояние. Чувствате се по-стегнати, концентрирани, готови за професионални подвизи.

Meeting room

 1. Шкафче за лични вещи и съхранение на документи. Нещата, които могат да ви потрябват са на няколко крачки разстояние, но не ви разсейват от работата. Заключвате ги и не мислите за тях.

 

 1. Технологично и друго оборудване, което можеш да ползваш. Споделеното работно пространство разполага със стабилна интернет връзка, принтер, хартия, екрани и флипчарт за провеждане на обучения, кабели и всякакви други джаджи, които може да ти потрябват. Worky има и специално обзаведени помещения, подходящи за онлайн обучения, уебинари, запис на видео съдържание, провеждане на конферентни разговори.

 

 1. Посрещане и настаняване от хост. Домакинът на споделения офис е добрият дух, който ще те разведе, ще ти покаже кое къде е, ще ти предложи кафе и кроасани (в Worky имаме дреболии и плодове за хапване в изобилие) и ще се погрижи да се чувствате добре. Към него се обръщате, когато имате нужда от помощ.

 

 1. Продуктивна дистанция. Това е най-хубавото нещо, което ви дава споделеното работно пространство – възможност да елиминирате всички разсейващи фактори. Не ви разсейват децата или колеги, дошли само да питат нещо по работа. (Според експертите по продуктивност, след всяко прекъсване ви трябват около 20 минути, за да се концентрирате отново върху това, което правите.)

 

Нямате грижа за нищо освен да си свършите работата и не е нужно да говорите с никого, освен ако не ви се иска.

 

 1. Нови възможности. За партньорство, за получаване на обратна връзка по ваши идеи, за учене. Всяко споделено работно пространство изгражда своя общност, предлага интересни обучения и професионални събития, помага ви да си върнете усещането за принадлежност. Всички имаме нужда от него.

 

Как да се държите

 

За да извлекат максимална полза от този работен оазис, посетителите му спазват някои негласни правила.

 

 • Всички пазят тишина.

 

 • Телефоните се слагат на по-тих режим или само на вибрация. При кратки разговори е достатъчно само да говорите по-тихо. За продължителни и конферентни разговори използвате специално обособените зони и зали на Worky.

The Call room

 

 • Въздържате се от прекъсване на останалите посетители на споделения офис. Всеки работи по своите задачи. Ако ви трябва нещо, може да се обърнете към хоста. За свободни разговори с останалите, ползвайте зоната за хапване и пиене на кафе.

 

 • Говорите с хоста, ако искате да се запознаете с колеги от вашия или близки до вашия бранш. Той ще ви насочи към обитатели на споделеното пространство, с които може да общувате на професионални теми.

 

 • Правете това, което искате да правят на вас. Търсите тишина, спокойствие, място с хубаво кафе и добър интернет, където да се разположите удобно и да потънете в задачите си. Иска ви се разбира се да поговорите с някого от време на време. Останалите посетители на споделения офис имат нужда от същото, така че ще се разберете.